Хвороби буряків при вирощуванні та вплив добрив на їх подолання

by admin

Впродовж вегетаційного періоду буряки мають ризик «захворіти». Результат — знижується врожайність коренеплодів, а також їх цукристість. Саме тому потрібно дотримуватись принципів правильної обробки насіння, правил посадки в ґрунт та проводити обробки від розвитку різноманітних хвороб.

Фомоз

Захворювання проявляється появою світло-бурих або жовтуватих плям на листі. Переважно на старих нижніх. Діаметр уражень може бути від 8 мм до 2 см. Листя передчасно відмирає. Допомогти рослині можна внесенням в ґрунт препаратів з бором. Можна також проводити позакореневе підживлення на грядках.

Іржа

Буряк має ризик бути вражений іржею при теплій та вологій погоді. На листя з’являються «рани». Через це вони втрачають запас поживних речовин, а також пластичних речовин для загоєння. В результаті сили буряків спрямовуються на подолання хвороби, а не на розвиток та врожайність.

Церкоспороз

Великий ризик розвитку хвороби при густому посіві насіння. На листі видніються бурі вдавлені та видовжені плями. Листя відмирає і рослина намагається виростити нове. Тож час втрачається не на розвиток коренеплодів, а на нарощування здорового бадилля.

Що робити

Важливо дотримуватись правил вирощування. Вчасно проріджуйте, не допускайте утворення кірки на ґрунті, слідкуйте за вчасним та регулярним поливом.

Для боротьби та профілактики хвороб треба знати принцип дії рятівних речовин:

  • фосфорні добрив допомагають боротися з коренеїдом та хвостовою гниллю;
  • калійні добрива спрямовують дію проти церкоспорозу;
  • борні добрива — проти фомозу (сухої гнилі сердечка);
  • марганцеві й борні добрива працюють проти церкоспорозу та коренеїда.

Нехай врожай буде рясним, а коренеплоди здорові. Вирощування не легка справа, але робота принесе плоди при дотриманні агротехнічних умов.


ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.