Чи потрібно зрізати лілії після цвітіння

by admin

Лілії – це гарні екзотичні квіти, які вимагають мінімального догляду.

Багато квітникарів замислюються, чи потрібно відразу зрізати лілії після цвітіння.

Подробиці

Особливості лілії

Лілії – це елегантні квіти із високими стеблами. Багатьом на перший погляд вони можуть здатися занадто вибагливими, але насправді вони вимагають мінімального догляду.

За ліліями потрібно доглядати не більше, ніж за іншими квітами. Для активного зростання їм потрібно багато сонця та помірна вологість. При цьому краще вибирати ділянку з оптимальною циркуляцією повітря.

Чи можна обрізати лілії відразу після цвітіння

Досвідчені квітникарі рекомендують зрізати квіти лілії відразу після цвітіння. Якщо залишити їх на стеблі, то вони почнуть формувати насіння і забирати додаткову енергію. Однак квіти можна відщипувати тільки в тому випадку, якщо вони вже почали в’янути трохи нижче квітки. Санітарне обрізання дійсно вважається важливим, оскільки воно дозволяє зберегти рослину в чистоті.

Якщо ви плануєте нарізати лілії в окремі букети, залиште не менше половини висоти стебла. Найкраще вибирати стебла, на яких міститься кілька бутонів. Обрізати стебла занадто глибоко не слід. Рослина має накопичити достатню кількість поживних речовин на наступний сезон. Якщо помістити лілії у прохолодну воду, то вони радуватимуть своїм приємним запахом протягом кількох днів.

Щоб запобігти розповсюдженню хвороб між різними рослинами, потрібно дезінфікувати леза інструментів після кожного використання. Їх протирають чистою тканиною, змоченою у спирті.

Чи потрібно обрізати стебла після цвітіння

Відразу після цвітіння листя починає поступово жовтіти і опадати. У деяких квітникарів часто виникає бажання прибрати неохайне листя. Однак не потрібно піддаватися спокусі, тому що з листя рослина отримує поживні речовини. Якщо обрізати листя передчасно, рослина може не встигнути накопичити достатню кількість корисних компонентів. Внаслідок цього цвітіння наступного року буде зменшено.

Деякі дачники залишають стебла та листя, щоб швидко визначити, де ростуть рослини. Вони повільно з’являються навесні, тому їх можна ненавмисно викопати. М’які цибулини можна легко пошкодити садовими інструментами.

Як правильно обрізати лілії

Спершу рекомендується обрізати стебло на 20 сантиметрів. Потім стебла, що залишилися, просто згинають таким чином, щоб усередину не потрапляла вода. В іншому випадку їх кінець стирчатиме над снігом і рослина може загинути. Для успішної зимівлі лілії також важливо запобігти надходженню холодного повітря до коріння.

Єдиним винятком при обрізанні вважається видалення хворих стебел. Лілії є стійкими до різних хвороб, але іноді страждають від кореневої гнилі. Якщо в’яле листя викликає занепокоєння, то його слід просто обрізати. Лілії, які зазнали вірусу мозаїки, необхідно викопати і спалити.


ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.