Правила догляду за смородиною після збору врожаю

by admin

Кущі смородини потребують уваги після збору врожаю. Звичайно, рослина відпрацювали накопичений ресурс, тож їй потрібне відновлення. Потрібні сили на зимування та на новий сезон плодоношення. Іде час на закладання нових бруньок для щедрого врожаю.

Чим допомогти кущам смородини

Найперше потрібно зрізати старі гілки. Врожай дають дворічні гілки в найбільшій кількості. Чим старші вони, тим менше на них утворюється ягід. Схема обрізки діє наступна:

  • на другий рік після висаджування куща залишають 3-4 найсильніші гілки, зрізають верхівки та всю іншу поросль;
  • на 3 рік ще треба лишити 3-4 сильних пагони, а іншу молоду поросль зрізати з куща;
  • на 4 рік також лишають 3-4 сильних пагони, відрізають верх, а однорічні знов зрізають.

В результаті такого поступового обрізання та формування виходить, що кущ має мати від 9 до 12 гілок віком від 1 до 3 років. Тільки таким чином можна забезпечити правильний розвиток куща для плодоношення.

Не забудьте підживити кущі після збору врожаю, але не відразу. Приблизно в вересні чи жовтні потрібно внести 0,5 склянки суперфосфату та ⅔ склянки сульфату калію. Пропорція розрахована на 1 кущ. Добриво розсипають навколо та поливають водою.

Найголовніше — не залишайте кущі смородини після збору ягід без поливів. Один раз на 2 тижні треба рясно поливати. Особливо в умовах посушливого літа. При менш спекотній погоді полив треба робити помірний. Ґрунт навколо кущів варто замульчувати. Підійде торф, компост або звичайна трава.


ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.