8 популярних продуктів, які можуть бути корисними для печінки

by admin

Від кави та чаю до брюссельської капусти.

Правильно підібраний раціон не вилікує захворювання печінки і не позбавить від болю в правому боці — з подібним краще звернутися до лікаря. Однак певні продукти допоможуть захистити печінку від пошкоджень і тим самим знизити ризик розвитку деяких захворювань.

1. Кава

Цей напій не тільки захищає печінку, але і уповільнює розвиток вже наявних захворювань. Так, відразу кілька досліджень показали, що у людей, які щодня п’ють каву, хронічні хвороби печінки рідше переростають в цироз або рак. І навіть ліки — та ж противірусна терапія, що застосовується для лікування гепатитів – разом з кавою діють краще.

Цей ефект настільки помітний, що дослідники рекомендують заохочувати щоденне вживання кави пацієнтами з хронічними захворюваннями печінки.

2. Чай

Гепатопротекторні властивості цього напою досліджені трохи менше, проте здається, що зелений чай може бути хорошою альтернативою кави.

Так, згідно з дослідженням, в якому брало участь понад 1300 чоловіків, у людей, що випивають по 10 чашок зеленого чаю в день, поліпшуються показники крові, пов’язані зі здоров’ям печінки. В іншому невеликому аналізі з’ясувалося, що у пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки, які пили по 700 мл зеленого чаю щодня протягом 12 тижнів, знижується кількість жирових відкладень в органі.

В огляді різних робіт китайські вчені стверджують, що у людей, які люблять зелений чай, менше ймовірність захворіти на рак печінки. Причому найнижчий ризик у тих, хто п’є чотири і більше чашки кожен день.

Що стосується чорного чаю, то його досліджували на мишах і в цілому прийшли до тих же висновків: екстракт чорного чаю також покращує показники крові, пов’язані зі здоров’ям печінки.

Майте на увазі, що пити все ж варто натуральний чай. Трав’яні або дієтичні біодобавки, що містять чайний екстракт, за деякими даними, швидше пошкоджують печінку, а не захищають її.

3. Грейпфрут

Вчені поки не з’ясували, наскільки корисно їсти власне фрукт або пити сік. Але впевнено припускають, що містяться в ньому речовини‑антиоксиданти здатні захищати печінку.

Йдеться про два антиоксиданти, якими багатий грейпфрут — нарингенін і нарингін. У тварин ці речовини уповільнюють фіброз (рубцювання) печінки і накопичення нею жиру. А ще допомагають органу краще переробляти алкоголь, кілька пом’якшуючи руйнівний ефект спиртного.

4. Журавлина, чорниця, лохина

Як і грейпфрут, ці ягоди багаті антиоксидантами, корисними для печінки.

З людьми вчені поки не експериментували, але дослідження на мишах однозначні: у тварин, які отримували ягоди або сік довше трьох тижнів, орган починає відчувати себе краще. У ньому підвищується активність імунних клітин і антиоксидантних ферментів. А значить, печінка менше страждає від несприятливих зовнішніх впливів.

Невелике дослідження в пробірці показало, що антиоксиданти, що зустрічаються в ягодах, пригнічують розвиток ракових змін в клітинах печінки людини.

5. Брюссельська капуста і броколі

З ними та ж історія, що і з ягодами: безліч досліджень на тваринах підтверджують гепатопротекторні властивості цих овочів. Їх вживання знижує ризик ожиріння і раку печінки у мишей і підвищує рівень ферментів детоксикації — тобто орган краще захищений від впливу нездорової їжі або шкідливих умов навколишнього середовища.

Проводилися також експерименти з клітинами печінки людини: захисний ефект зберігався, навіть якщо брюссельську капусту запікали в духовці або готували на пару.

6. Горіхи

Кілька досліджень показали, що щоденне вживання горіхів знижує ризик розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки. Подібний ефект особливо помітний у чоловіків. З огляду на, що ця хвороба може переростати в цироз і рак, горіхи варто включити в раціон хоча б для профілактики.

7. Жирна риба

Тунець, лосось, форель, скумбрія, оселедець, сардини містять безліч жирних кислот омега‑3. Метааналіз, підтвердив , що ці кислоти допомагають зменшити кількість жиру в печінці у людей, які страждають неалкогольною жировою хворобою печінки або неалкогольним стеатогепатитом (небезпечний стан, який може призводити до фіброзу і цирозу).

8. Оливкова олія

Як слідує з досліджень, середземноморська дієта, багата оливковою олією першого віджиму, знижує ризик неалкогольної жирової хвороби і покращує кровотік і обмінні процеси в печінці. Як і в інших випадках, даних поки замало, щоб однозначно вважати оливкова олія профілактичним засобом. Однак вчені продовжують вивчати властивості цього продукту.

Джерело woman24.kyiv.ua


ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.