Чому читати корисно для здоров’я

by admin

Нам давно говорили, що треба дуже багато читати, щоб бути розумними. Але у читання є і деякі інші переваги для здоров’я.

Зміцнює зв’язки в мозку

Читання сприяє встановленню нових зв’язків між різними частинами мозку. Невелике дослідження показало, що читання якогось роману збільшує взаємодії між частинами мозку, які контролюють обробку мови. Читання викликало довгострокові зміни в двосторонній соматосенсорній корі-частині мозку, яка обробляє сенсорну інформацію.

Запобігає вікове зниження когнітивних функцій

Читання як частина процесу пізнання включає в себе здатність вчитися, запам’ятовувати і робити судження. Увага і пам’ять — це два аспекти когнітивного функціонування, які найбільш схильні до старіння. Вчені вважають, що читання може зменшити вікове зниження когнітивних функцій. Читання навіть пов’язане з меншим ризиком старечого недоумства.

Знижує рівень стресу

Всього 30 хвилин читання в день можуть зменшити фізичні та емоційні ознаки стресу. У ході дослідження після півгодинного читання у добровольців спостерігалося зниження фізичних маркерів стресу, таких як частота серцевих скорочень і артеріальний тиск, у порівнянні з тим, що було до читання. На жаль, сьогодні читання новин не може бути розслаблюючим. Замість цього краще вибрати романи, розповіді або інші матеріали.

Довголіття

Читання не тільки корисно для здоров’я мозку, але і пов’язано зі збільшенням тривалості життя. Велике 12-річне дослідження, показало, що читання книг пов’язане з 20-відсотковим зниженням ризику смертності. Звичайно, книга не може збільшити тривалість життя сама по собі, але вона пов’язана із загальним здоровим способом життя і меншим ризиком ранньої смерті.

Покращує пам’ять і концентрацію

Хоча мозок не є м’язом, він все одно отримує користь від фізичних вправ. Подібно до того, як підняття важких предметів робить наше тіло сильніше, читання може зміцнити пам’ять і концентрацію. Коли люди читають, то створюють “уявну карту” написаного тексту. Ця карта допомагає обробляти слова, які ми читаємо, А також запам’ятовувати знання.

Джерело storinka.com.ua


ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.