“Від нього втомилися і він втомився” – екс-міністр МВС про причини відставки Авакова

by admin

В відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова не варто шукати глибоку інтригу, каже екс-міністр МВС в коментарі. Свого прізвища просить не називати.

“Аваков – сам. Від нього втомилися і він втомився. Чи не виправдав надії. Чи не побудував гідне МВС за американським зразком. Занадто багато нарікань”, – говорить екс-міністр.

“Пам’ятайте, на самому початку ми голосували за призначення Авакова під президентські гарантії? Тоді Зеленський сказав, що якщо міністр не впорається – він сам відправить його у відставку. Ймовірно, так і сталося. Не виключено, що після бесіди з главою держави Аваков сам (на відміну від Степанова) написав заяву. Втім, це виключно моя версія “, – сказала Верещук.

Також джерела звертають увагу на те, що заява про відставку Аваков написав незабаром після зустрічі з нещодавно призначеним послом США Джорджем Кентом. Для Кента це була перша зустріч з представником влади в Україні. Для Авакова вона стала останньою.

Раніше опитані нами високопоставлені співробітники центрального апарату МВС кажуть, що в заяві Авакова криється інтрига.

“Сьогоднішня заява може виявитися маневром в розрахунку на те, що Рада не проголосує за відставку і позиції міністра зміцняться ще сильніше”, – розповіли нам найближчі підлеглі міністра.

Арсен Аваков очолює Міністерство внутрішніх справ з 2014 року. Це єдиний міністр, який зберіг своє місце при двох президентах – Порошенко і Зеленський. І пережив трьох прем’єрів – Яценюка, Гройсмана і Гончарука.

В МВС Авакова називають сильним керівником, досвідченим управлінцем. Головною заслугою Авакова часто називають те, що поліція залишилася в стороні від політики під час президентських виборів в 2019 році. Фактично, Аваков не підтримував ні Зеленського, ні Порошенко, а поліція перешкоджала фальсифікацій.

Однак при Авакова проводилася масштабна реформа МВС, яку зараз експерти визнають неповної, неефективною . Або ж “фасадної” – нова форма поліцейських і електрокари, але колишня корупційна основа.

У 2016 році проти Авакова, який залишався главою МВС, було відкрито кримінальне провадження. Його хід коментував тодішній генпрокурор Юрій Луценко, а приводом стало звернення глави Центру з протидії корупції Юрія Шабуніна.

В грудні 2016 року екс-губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі звинуватив Авакова в незаконному бізнесі з видобутку бурштину в Рівненській області.

В кінці лютого 2018 року ЗМІ виявили факт придбання Арсеном Аваковим вілли на узбережжі Середземного моря в Італії . Як докази були приведені документи з ділового і майнового реєстрів Італії. Будинок площею 566 кв. метрів знаходиться в Сан-Феліче-Чирчео (область Лаціо). Він був придбаний через фірму Avitalia S.R.L., власником якої на 100% є Арсен Аваков, через своє дочірнє підприємство Ferdico S.R.L .. В інтерв’ю “Українській правді” міністр внутрішніх справ розповів, що придбання цієї вілли – один з проектів його дружини.


ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.