Психологія переможця: головний козир — оптимізм

by admin

Що потрібно для перемоги в турнірі покеру? Універсальної формули успіху не існує, хоча і можна виділити елементи, необхідні кожному. Це розвинені навички, здатність до самонавчання, успішність — здається, що їх достатньо, але ж ними володіють багато покеристи — а постійно перемагають лише деякі. Так який же секретний інгредієнт успіху? Щоб відповісти на це питання, звернемося до історій трьох відомих успішних людей.

Майкл Джордан з ранніх років любив баскетбол, але протягом тривалого часу йому відмовляли в прийомі в команду, так як він не був достатньо високим. Щоб домогтися бажаного, Майкл відточував майстерність стрибка і швидкість, прагнучи компенсувати недолік зростання і старанно тренуючись. Це принесло свої плоди і Джордан потрапив у великий баскетбол, ставши одним з найбільш високооплачуваних спортсменів у світі за всю історію.

Джон Неш багато років займався вивченням і доопрацюванням теорії ігор, страждаючи від параноїдальною шизофренії. Незважаючи на поступовий розвиток захворювання і кілька серйозних загострень, він продовжував старанну інтелектуальну роботу все життя. Плодами його праці стали різні важливі математичні теорії та моделі, в тому числі рівновагу Неша.

Джим Керрі спочатку пережив спад в стенд-ап кар’єрі, через якого впав у депресію, потім пройшов складний шлях в кіно — від другорядних ролей в малозначних картинах до головних ролей в сумнівних фільмах. Незважаючи на невдачі, актор постійно ходив на проби в різні проекти — і сьогодні він знаменитий як успішний комедіант і розкривається драматичний актор.

Що ж об’єднує Джордана, Неша і Керрі? Ніхто з них не опускав руки в прагненні до мети і не піддавався розпачу — тому що вони знали, що якість їх життя залежить виключно від них. Якщо вірити книзі Дениса Уейтлі «Психологія переможця», так виглядає одна з ключових складових особливого підходу до життя, який відрізняє переможців. На думку Уейтлі, контроль над своїм життям об’єднує кілька важливих особливостей мислення:

Уміння ставити чіткі цілі і бачити шлях до них.
Здатність концентруватися на позитивних сторонах ситуацій.
Рішучість діяти з урахуванням ризиків.
Усвідомленість як необхідний елемент розуміння оточуючих.
Адекватну самооцінку.
Дисциплінованість, в першу чергу — вміння самоорганізовуватися.

У цьому списку не вистачає ще одного вкрай важливого елемента — оптимізму. Якщо звернеться до праць засновника позитивної психології Мартіна Селигмана, можна дізнатися, що на відміну від песимістів, в основі мислення яких лежить безпорадність, оптимісти зберігають відчуття влади над своїм життям і розуміння того, що вони можуть поліпшити її, якщо будуть старатися. Це робить їх більш стійкими до невдач, мотивує прагне до поліпшення свого стану і пошуку позитивних стимулів. У турнірному покері оптиміст частіше буде націлений на головний приз, буде приймати більше ризиків і легше переносити невдачі. Але це не вроджена особливість, а доступний до розвитку навик — в книзі Селигмана «Як навчитися оптимізму: Змініть погляд на світ і своє життя» ( «Learned Optimism. How to Change Your Mind and Your Life») детально описана методика формування позитивного мислення. До цієї теми я повернуся трохи нижче.

Мабуть, найбільш ємко і повно оптимістичний підхід до покеру озвучив шотландський регуляр Найл Фаррелл (Niall Farrell), коли описував емоції від зайнятих других місць в двох турнірах 2016 року — $ 1,500 Shootout WSOP і € 1,100 FPS Main Event:

Це неймовірно прикро — два рази бути настільки близько до перемоги і не отримати заповітний приз. Але я пам’ятаю, що завжди є наступний рік.

Що стосується песимістів, то вони часто страждають від почуття безпорадності — або через те, що занадто довго нічого не вирішували в своєму житті, або через постійне очікування гіршого і сприйняття невдач як неминучість. Такі люди страждають від підвищеної відповідальності, вважаючи себе апріорі винними, або ігнорують участь у власному житті, тому що від них нічого не залежить і поліпшити ситуацію вони самі ніяк не можуть — все одно вона закінчиться погано. Вони можуть навіть не брати відповідальність за свої дії, переносячи її на зовнішні обставини — у покеристів це виражається в «ГСЧ підкручені, опонентові пощастило, я нічого не міг зробити, просто не мій день» і подібних думках.

Однак, песимізм важливий з точки зору еволюції, так як допомагає нам більш тверезо оцінювати свої здібності і рівень залученості в зміни в житті. Головне — не йти в крайності: високий рівень песимізму пов’язаний з невпевненістю, нерішучістю і почуттям безпорадності, а надмірно оптимістичний стан веде до переоцінки своїх здібностей і можливостей. Обидва крайніх стану добре знайомі покеру гравцям: великий програш або затяжний даунстрік викликають відчуття втрати вміння добре грати, а велика перемога або сильний апстрік навпаки спотворюють сприйняття своїх навичок в сторону їх перебільшення.

Як же розвинути оптимізм?
Ви можете проходити кроки самостійно або за допомогою близької людини, якій довіряєте. Якщо ви відчуваєте труднощі з адекватною оцінкою себе, зверніться за допомогою і підтримкою до того, хто може вас об’єктивно оцінити і покритикувати — і будьте готові слухати без образ і претензій.

Крок 1 — змініть внутрішній діалог
У книзі Селигмана є безліч тестів і вправ, але я вибрала для вас найбільш важливе — зміна внутрішнього діалогу по моделі НУПСА — Неприємність, Переконання, Наслідки, Суперечка і Активація. Використовуючи цю модель, ви зможете розібратися зі своїм способом мислення і інакше подивитися на свої реакції. Запишіть на лист інформацію про беспокоящей вас ситуації за наступними пунктами:

Неприємність — опис ситуації, яка викликала у вас негативні відчуття і думки. Приклад: я зіграв катку в мінус.

Переконання — перша думка, якої ви пояснюєте цю ситуацію. Приклад: у мене могли бути помилки, які я не помітив.

Наслідки — викликані ситуацією відчуття. Приклад: я відчуваю прикрість, що впливає на наступні катки.

Суперечка — оспорювання переконання, якщо воно негативне — тобто підбір до нього аргументів, що пояснюють ситуацію з конструктивною і більш об’єктивної точки зору. Приклад: якщо я подивлюся на EV-шку, то може виявитися, що мені просто недодали, а помилок немає.

Активація — конструктивний висновок про те, як вчинити, щоб попередити неприємність або дозволити її наслідки максимально ефективно. Приклад: якщо я буду катати більшу кількість турнірів, то я зможу відіграти в нуль або плюс на дистанції.

Негативний переконання важливо оскаржувати, тому що це дозволяє виявити, по-перше, перекладаєте ви з себе відповідальність за неприємність, а по-друге, що викликає у вас найбільш негативні думки.

Якщо ви будете розбирати своє мислення в парі, попросіть людини озвучити, а краще написати критичне зауваження на вашу сторону — воно піде в розділ «Неприємність» і буде оскаржуватися вами.

Психолог рекомендує в перший раз скласти для себе як мінімум п’ять НУПСА-записів, а потім ввести цю практику при виникненні неприємностей, поки пошук конструктиву в кожній ситуації не буде доведений у вас до автоматизму

Крок 2 — заперечуйте автоматичні песимістичні думки
Багато ситуації повторюються по відчуттях так часто і однаково погано або недостатньо добре, що реакція на них у вигляді песимістичній думки стає автоматичною. Наприклад, якщо ваша виборча пам’ять працює як треба, то потрапляючи під час стіла на ТОП 5% діапазону у ББ, ви напевно подумаєте: і ось так кожен раз! Вам потрібно оскаржувати подібні думки за чіткою схемою:

Визначте доречність — подумайте про те, наскільки в даний конкретний момент доречно (або навіть корисно) аналізувати джерело цієї думки. Якщо ви зрозумієте, що зараз це буде вас занадто сильно відволікати або заважати, зробіть послідовно три дії:

Виберіть і застосуєте фізичне стоп-дію кожного разу, коли вам в голову приходить негативна або тривожна думка. Це може бути клацання гумкою по руці, умивання водою, промовляння вголос команди «Стоп!».
Визначте час, в яке ви повернетеся до цієї думки.
Запишіть тривожну думку в момент виникнення, щоб повернутися до неї в певний час. Як варіант, ви можете написати її тому, кому довіряєте, з проханням нагадати вам обговорити її в певний час.
Знайдіть докази — запитайте себе, що підкріплює ваше переконання, а що його оскаржує. Приклад: при стилі я регулярно бачу у великому блайнді ТОП спектра, це факт. Але, можливо, я просто не зберігаю в пам’яті інші руки ББ.

Виробіть альтернативи — продумайте, що ще може бути причиною події, що викликав у вас песимістичну думку. Знайшовши кілька альтернатив, поверніться до доказів і перевірте ці варіанти теж. Приклад: більшу частину сміття опоненти в ранніх позиціях скидають, так що при відкритті з BU я частіше буду бачити відносно сильні стартові руки.

Проясніть висновок — проаналізуйте найбільш реалістичні прогнози розвитку ситуації. Поле вироблення варіантів, поверніться до доказів і оцініть, наскільки кожен прогноз вірогідний. Приклад: велика частина моїх стиль все одно буде плюсовою, навіть незважаючи на те, що іноді я бачу на ББ AK.

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.