Коли буде найнижчий курс долара: прогноз на липень

by admin

Початок літа – традиційний період максимального зміцнення гривні. Але в цьому році з середини червня вона несподівано почала послаблюватися. В останні дні місяця гривня знову відвоювала позиції, і за підсумками місяця зміцнилася на 32 копійки. Але в перші дні липня знову почала послаблюватися.

Дешевий долар в червні: спасибі інфляції

В принципі, в червні курс долара вже опускався на кілька днів нижче 27 грн – до 26,93. Однак за підсумками місяця виявилося, що гривня зміцнилася лише з 27,5 до 27,18 грн / дол., Якщо судити по курсу НБУ. Таким чином, зміцнення склало 1,2%.

Для порівняння: в 2020-му гривня зміцнилася в червні тільки на 0,8%. А в 2019-му – на 2,6%.

“Зміцнення гривні пов’язане зі сприятливою зовнішньою кон’юнктурою і високими світовими цінами на основні групи товарів нашого експорту – руду, метали і аграрну продукцію. Також відзначає підвищений попит з боку нерезидентів на облігації внутрішньої держпозики і єврооблігації. Це дозволяє гривні стійко утримувати свої позиції. У той же час обсяг імпорту і споживання поки не відновився до доковідним періодів. Що призводить до зниження попиту на долари з боку імпортерів. Такий тандем і зміцнює гривню “, – говорить аналітик Alpari Максим Пархоменко .

Просідання курсу нижче 27 грн експерт пояснює спробою НБУ стримати інфляцію.

“У першому півріччі інфляція продовжила набирати обертів. НБУ, намагаючись її стримати, дозволив курсу гривні спуститися до 27 грн. Таке зниження найбільш сприятливо впливає на економіку. Воно не зменшить рівень споживання, але дозволить трохи сповільнити інфляцію. І в той же час особливо не шкодить експортерам “, – вважає Максим Пархоменко.

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.