НБУ підвищив облікову ставку до 9% для стримування інфляції

by admin

Національний банк підвищив облікову ставку на 0,5 п.п. до 9%. Рішення спрямоване на нівелювання впливу додаткових проінфляційних ризиків, поліпшення інфляційних очікувань та забезпечення стабільного зниження інфляції до цілей Національного банку у 5%, говориться у заяві НБУ.

НБУ зазначають, що у жовтні зростання споживчих цін сповільнилося до 10,9% у річному обчисленні, а у листопаді інфляція продовжила сповільнюватися. Цьому сприяли вичерпання низької торішньої бази порівняння, високий урожай, адміністративні рішення щодо тарифів ЖКГ та вплив попередніх рішень щодо посилення монетарної політики. Ефекти від поточного ослаблення гривні до долара США частково компенсуються її зміцненням в інших валютах країн.

Втім, зниження інфляції відбувається повільними темпами через низку факторів. Зокрема, посилюється тиск на ціни на товари та послуги споживчого набору через вторинний ефект від подорожчання продовольчих товарів та енергоносіїв.  

Також інфляцію підживлює збільшення витрат бізнесу на логістику та оплату праці.  

В результаті поточна траєкторія інфляції залишається вищою, ніж передбачалося жовтневим макропрогнозом Нацбанку. 

Реалізуються і додаткові проінфляційні небезпеки: посилення геополітичної напруги, що негативно позначається на вартості українських активів та стані валютного ринку. А також зростання світових цін на газ та продовольство. 

Суттєва невизначеність щодо ескалації військового конфлікту може бути фактором інфляційного погіршення і позначиться на відстрочці інвестиційних рішень, що стримуватиме відновлення економіки, наголошують у НБУ. 

У разі подальшої реалізації проінфляційних ризиків Національний банк готовий підвищувати ключову ставку на найближчих засіданнях Правління з монетарної політики. 

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.