Що буде з ринком проблемних боргів в Україні без “спадщини банкопаду”

by admin

У липні 2019 року Національний банк України опублікував примітне дослідження щодо факторів, які вплинули на безпрецедентне збільшення частки непрацюючих кредитів в українських банках у період після 2014 року.

Результати вражають: війна на Донбасі, окупація Криму та спричинена цими подіями економічна криза (включаючи розрив бізнес-зв’язків з Росією) спровокували лише третину дефолтів серед позичальників українських банків.

Інші вирішили не платити за боргами з інших – значно суб’єктивніших – причин. Однак у цієї медалі є і позитивна сторона: ці кредити все ж таки можна повернути до життя, оскільки часто йдеться про живі бізнеси. Вони продовжують працювати і приносити гроші своїм власникам, але останні чомусь за кредитами не платять.

Саме на цьому допущенні у будь-якій системі, що постраждала від великої кризи, з’являється нова, незвичайна та специфічна галузь – ринок проблемних активів. 

В Україні він також є. Тут продаються борги номінальною вартістю півтрильйона гривень, їх купують сотні професійних фінансових компаній, які спеціалізуються на поверненні проблемних і навіть безнадійних боргів.

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.