Світове багатство потроїлося за 20 років за рахунок зростання цін на нерухомість – McKinsey

by admin

Світове багатство потроїлося за останні два десятиліття, причому Китай випередив США і зайняв перше місце. Про це пише Bloomberg з посиланням на звіт аналітиків Глобального інституту McKinsey (MGI).

Інститут провів дослідження національних багатств 10 країн, на частку яких припадає 60% світових доходів.

Згідно з дослідженням, світовий капітал у всьому світі зріс з $156 трлн у 2000 році до $514 трлн у 2020 році.

“Зараз ми багатші, ніж будь-коли”, – підкреслив партнер MGI Ян Ведмедику в інтерв’ю Bloomberg.

На Китай припало майже третину приросту. Його багатство різко зросло з $7 трлн у 2000 році до $120 трлн у 2000 році. Економічне піднесення Китаю пов’язують із вступом до Світової організації торгівлі.

Багатство США збільшилося більш ніж удвічі — на $50 трлн до $90 трлн. В обох країнах понад дві третини всього багатства належить 10% домогосподарств, причому їх частка зростає.

Окрім Китаю та США у дослідженні McKinsey включили – Німеччину, Францію, Великобританію, Канаду, Австралію, Японію, Мексику та Швецію.

Німеччина і Франція показали більш скромне зростання капіталу на 14 трлн, а Великобританія — на $ 7 трлн за останніх 20 років.

За підрахунками McKinsey, 68% вартості активів світу зберігається у нерухомості. Різке зростання чистої вартості активів за останні два десятиліття випередило зростання світового ВВП. Причина — зростання цін на нерухомість, спровокованих зниженням відсоткових ставок.

Зростаючі ціни на нерухомість можуть збільшити ризик фінансової кризи, подібної до того, що вибухнула в США в 2008 році після лопнуючого міхура на ринку житла. Китай може зіткнутися з аналогічними проблемами через борги таких забудовників, як Evergrande.

Згідно з доповіддю, щоб вирішити це питання потрібно, щоб світове багатство перетекло в продуктивніші інвестиції, які збільшують світовий ВВП.

Якщо нічого не зміниться, то гіршим сценарієм буде обвал цін на активи, який знищить до третини світового багатства.

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.