Україна отримала від МВФ $ 2,7 млрд. Без реформ і майже безкоштовно. Як так?

by admin

МВФ “дарує гроші”. Як так вийшло?

23 серпня Україна отримає особливий транш допомоги від МВФ – $ 2,7 млрд. Це – українська частина великої програми для підтримки всіх 190 країн-членів Фонду в боротьбі з наслідками коронакрізіса.

В цілому МВФ розподілив між країнами $ 650 млрд. Ніяких зобов’язань для отримання цієї допомоги немає.

Гроші перерахують на рахунки Нацбанку у внутрішній валюті МВФ SDR або СПЗ (спеціальні права запозичення), але у країн є опція конвертувати їх в будь-яку іншу валюту. 2

Гроші виділили після розмови Зеленського і глави МВФ? Спойлер – немає

Після телефонної розмови президента Володимира Зеленського з директором-розпорядником МВФ Крісталіна Георгієва (відбувся 29 липня.– Ред. ), Україна отримає $ 2,7 млрд безкоштовно і без додаткових умов “, – йдеться в повідомленні прес-служби президента.

В такому формулюванні – відразу кілька неточностей.

Перше: МВФ анонсував розподіл антикризових коштів ще в кінці березня. Остаточне рішення Ради директорів Фонду спочатку очікувалося на початку серпня.

Друге: розмова Зеленського і Георгієвою стосувався переважно індивідуальної програми Stand By, яку Україна не виконує вже більше року.

Третє: кошти не будуть безкоштовними, якщо уряд вирішить направити їх не в золотовалютні резерви, а на фінансування держбюджету. В такому випадку активується символічний відсоток – 0,05% від суми. 3

На що підуть гроші?

Кабінет міністрів виступає розпорядником цих грошей. НБУ виконує технічну функцію – за дорученням уряду він повинен буде конвертувати кошти в будь-яку “тверду валюту” (швидше за все це буде долар).

“НБУ хоче, щоб частина SDR залишилася в золотовалютних резервах, – зазначає високопоставлений співрозмовник в одній з фінансових держструктур, знайоме з планами Нацбанку і Мінфіну. – Але базовий сценарій – все гроші конвертують в долари і вони підуть на фінансування держбюджету” .

На що саме? У вересні Мінфіну потрібно заплатити майже $ 3 млрд тіла і відсотків за зовнішнім боргом. Загальна сума виплат в серпні-грудні 2 021-го – $ 5,5 млрд, з них безпосередньо зовнішніх виплат Мінфіну у валюті – трохи більше $ 3 млрд, відзначає начальник аналітичного відділу Альфа-Банку Україна Олексій Блінов.

Станом на початок серпня на валютних рахунках уряду було $ 1,6 млрд, оцінюють в Альфа-Банку.

“Навіть при відсутності нових зовнішніх запозичень для покриття всіх потреб у виплатах за зовнішнім боргом досить буде використовувати тільки половину коштів, які Україна отримає в рамках розподілу SDR, – говорить Блінов. – Все інше може піти на покриття бюджетних витрат”. 4

Що буде з “звичайної” програмою МВФ?

В грудні закінчується термін дії антикризової програми співпраці України і МВФ Stand By на $ 5 млрд. Вона була підписана в травні 2020 року, проте уряд зміг отримати лише перший “підписаний” транш на $ 2,1 млрд.

Умови для інших чотирьох перегляду програми не були виконані, в тому числі з-за погіршення ситуації в окремих сферах: відкат корпоративної реформи в держкомпаніях (головним чином в НАК Нафтогаз), ризики незалежності НБУ та Національного антікорбюро, ручне управління тарифами.

За підсумками розмови із Зеленським, глава МВФ Георгієва анонсувала вересневу місію Фонду, від якої залежить майбутнє поточної програми.

“Головні питання – незалежність НАБУ і закон про Нацбанк в частині корпуправленія, держбюджет на 2022 рік поки не стоїть на порядку денному – розповідає високопоставлений співрозмовник знайоме зі змістом переговорів. – Якщо вдасться вирішити зазначені проблеми, є шанс отримати позитивне рішення про наступний транш в жовтні “.

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.