Від цементу до продуктів: що може подорожчати в Україні через газову кризу в Європі

by admin

Ціни на газ в Європі піднялися до рекордних значень, люди в Великобританії скаржаться на подорожчання продуктів, а в Італії цифри в платіжках виросли майже на 40%.

В Україні ж ціну на газ для населення встановили на рівні 8 грн, але чи допоможе це врятувати українську промисловість і як відіб’ється на звичайному споживачу.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко в коментарі розповів, що питання високих цін на газ в Європі торкнеться і українських споживачів.

За словами Омельченка, незважаючи на те, що для ціна на газ для українців тримається на досить комфортному рівні, для промисловості ціни будуть зовсім іншими.

“Коли споживач піде в магазин і буде купувати там товар, то висока ціна на газ буде закладена в вартості цього товару”, – попередив експерт.

Також директор Центру зазначив, що українська промисловість може “не потягнути” занадто високу ціну на газ, а це зробить продукцію малоконкурентную на інших ринках.

“Ці низькі ціни, які стримує наш уряд, вони не позначаться на промисловості, так як промисловість буде змушена купувати газ за високими європейськими цінами, так як у Нафтогазу недостатньо ресурсу для того, щоб забезпечити і населення, і промисловість “, – заявив експерт.

Що подорожчає в першу чергу?

На думку Омельченка, відіб’ється це і на експортно-орієнтованих галузях, в тому числі металургії, хімічної, цементної промисловості і аграрному секторі.

Серед товарів подорожчає перш за все те, де використовується велика частина природного газу – це сировинні товари і продукти харчування, так як агропромисловий сектор споживає дуже багато природного газу.

“Аграрний сектор споживає продукти хімії – це добрива, які робляться на основі природного газу, і це дійсно досить серйозний вплив. Тому можуть змінитися ціни і на продукти харчування, виробництво яких безпосередньо залежить від поставок аміачних добрив “, – додав Володимир Омельченко.
Чи подорожчають і будівельні матеріали і все, що з цим пов’язано, так як ця галузь споживає багато металу і цементу.

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.