Заяви Ердогана обвалили турецьку ліру до нового історичного мінімуму

by admin

Курс турецької ліри впав до нового історичного мінімуму 17,6 ліри до $1 після заяви президента країни Реджепа Ердогана про продовження політики зниження облікової ставки центральні банком.   

Ердоган у недільному виступі порівняв волатильність валюти з антиурядовими виступами 2013 року, а також наголосив, що високі відсотки — це лихварство, яке не вітається ісламом. 

“Ми знижуємо відсоткові ставки. Не чекайте від мене нічого іншого. Як мусульманин, я продовжуватиму робити все, що вимагає (ісламське вчення)”, – цитує агентство президента Туреччини. 

Напередодні, як і очікувалося, Центробанк країни вкотре знизив облікову ставку з 15% до 14%, що розцінюється незалежними аналітиками як доказ втручання Ердогана у політику регулятора. 

Економісти та опозиційні законодавці кажуть, що швидке пом’якшення грошово-кредитної політики є безрозсудним і призвело до різкого зростання цін на імпорт. 

В свою чергу Ердоган захищає поточну економічну програму, в якій пріоритет надається експорту та кредитуванню. 

За останні 30 днів турецька ліра втратила вже 35% своєї вартості, а з початку року – половину вартості, що робить ліру найзнеціненішою валютою світу за останні три роки. 

Щоб зупинити інфляцію, що склала за підсумками листопада 21%, а до кінця року очікуваної на рівні 30%, Центробанк продав на валютному ринку $6 млрд, що ще більше скоротило валютні резерви країни.  

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.