Зерно, метал та енергоносії. НБУ назвав причини уповільнення ВВП у третьому кварталі

by admin

У третьому кварталі 2021 року реальний ВВП України зріс на 2,7% у річному обчисленні. Фактичне зростання виявилося нижчим, ніж передбачалося раніше, коментують дані Державної служби статистики в Національному банку.

Регулятор зазначає, що відновлення економіки продовжилося після кризи 2020 року. При цьому фактичне зростання реального ВВП виявилося нижчим за оцінку НБУ (4% р/р).

Відхилення було зумовлене уповільненням збирання пізніх зернових та технічних культур, а також ослабленням попиту на продукцію гірничо-металургійного комплексу та високими цінами на енергоносії.

У НБУ наголошують на скороченні валової доданої вартості торгівлі. Також відновлювалися повільніше, ніж очікувалося сектори ринкових послуг. Нижчими темпами росла валова додана вартість готельно-ресторанного бізнесу, мистецтва, спорту та відпочинку, а також транспорту. На думку аналітиків Нацбанку, це пояснюється переорієнтацією людей на зовнішній туризм та збільшенням виробничих витрат бізнесу. Негативно вплинуло на транспортну галузь та скорочення транзиту газу.

У НБУ прогнозують, що у четвертому кварталі 2021 року продовжиться відновлення економіки, незважаючи на наслідки пандемії.

Цьому сприятиме прискорення темпів збирання врожаю та високі показники пізніх зернових та технічних культур. Що, у свою чергу, опосередковано підтримає виробництво харчових продуктів, вантажні перевезення та оптову торгівлю.

Однак високі ціни на енергоносії, збільшення виробничих витрат бізнесу, а також зниження транзиту газу надалі обмежать зростання економіки, зазначили у Нацбанку.

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.