Денисова про наказ МОЗ про обов’язкову вакцинацію: Будь-яка дискримінація – неприпустима

by admin

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова заявила, що наказ МОЗ про перелік професій і організацій, працівники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19, може привести до порушень прав людини. За словами омбудсмена,будь-яка дискримінація проти нещеплених – неприпустима. Про це вона написала в Facebook.

В листопаді вступає в силу наказ, яким МОЗ затвердив перелік організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19.

На думку омбудсмена, практична реалізація наказу МОЗ в рамках чинного законодавства може призвести до порушення права на добровільність профілактичного щеплення, а також права на працю працівників навчальних закладів, наукових установ та органів виконавчої влади. Вона підкреслила, що в перелік наказу включені працівники певних установ і закладів, однак немає переліку професій.

Денисова заявила, що вакцинація проти COVID-19 є добровільною для всіх груп населення і професійних груп, про що сказано в законодавстві і Дорожній карті по вакцинації.

“З метою забезпечення цієї гарантії державою повинен бути наданий вибір кожного – вакцинуватися, проходити регулярне тестування на відсутність хвороби або працювати дистанційно”, – заявила Денисова.

За словами омбудсмена, будь-яка дискримінація проти невакцинованих є неприпустимою і прямо порушує норми Конституції, а також суперечить резолюції ПАРЄ, яка закликала держави-члени, щоб ніхто не піддавався дискримінації через відмову від вакцинації в зв’язку з можливим ризиком для здоров’я або небажанням робити щеплення.

При цьому омбудсмен закликала українців відповідально ставиться до свого здоров’я і нагадала, що вакцинація – єдиний шанс запобігти тяжким ускладненням хвороби і убезпечити себе і своїх рідних.

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.