Для низки країн стало сюрпризом, що РФ незаконно посідає місце в Раді безпеки ООН – Кулеба

by admin

Для деяких країн стала несподіваною заява України, що Росія незаконно посідає місце постійного члена Ради Безпеки ООН. Про це сказав під час відеобрифінгу глава МЗС Дмитро Кулеба .

Кулеба нагадав, що наприкінці грудня 2022 року МЗС зробило важливі кроки для того, щоб позбавити Росію статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та членства в ООН в цілому, і для цього “привело незаперечні докази узурпації Росією місця в Раді безпеки в обхід процедур, передбачених Статутом. ООН”. 

Міністр зазначив, що у низці столиць “зі здивуванням дізналися про незаконність перебування Росії в Радбезі”, оскільки на цей факт 30 років “старанно заплющували очі”. Але зараз Україна “розворушила цей вулик”, – сказав Кулеба.

Несколько стран уже поддержали позицию Украины, другие дали понять, что  разделяют ее подход, но пока не говорят об этом публично, третьи “внимательно изучают ситуацию, поднимая архивы”, утверждает министр.

“По сути, мы начали процесс делегитимизации пребывания России в Совбезе ООН”, – подчеркнул Кулеба. По его словам, Украина готовится к следующим шагам в этом направлении, включая не только очередные официальные заявления, но и широкую общественную компании адвокации.  

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.