Фіаско закону про марихуану: на що доводиться йти українцям заради порятунку своїх дітей від болю

by admin

Вже не перший рік в Україні точаться суперечки про легалізацію медичного канабісу. 2019 го була перша спроба легалізувати коноплю виключно в медичних цілях через постанову уряду. Його не прийняли. Зараз – провалили відповідний законопроект, оскільки під куполом дехто каже про змову наркокартелів, які нібито хочуть офіційно зайти в Україну.

Для 20 тисяч дітей, плюс, майже два мільйони українців, хворих на рак, плюс ще кілька мільйонів людей з іншими захворюваннями це означає пошук ліків на “чорному ринку”. Необхідні медпрепарати могли б коштувати 10 доларів, проте в результаті за них потрібно викласти всі 200-ти.

“Питання: якщо ми можемо вирощувати сорти абсолютно соціально безпечні на великих площах, так – це промисловість! Чому не створити умови, при яких ця промисловість буде розвиватися?”, – каже Олександр Ігнатенко, президент Асоціації “Українська технічна конопля”.

Софія від народження до 6-ти місяців на фенобарбіталом жила, що є особливо небезпечним наркотичним препаратом, і він легальний в Україні. А життєво необхідні дитині ліки з конопель – немає. Незважаючи на страх опинитися у в’язниці, їх завозять в Україну контрабандою, а батьки дівчинки змушені купувати на “чорному ринку”.

Маленька Єва мучиться від епілептичного нападу. Вони можуть тривати по півгодини. По кілька разів на день. Трирічна дитина синіє, втрачає свідомість – страшно навіть уявити її страждання.

“Це хвороба – синдром Ямуару. Вона має дві загальні такі гілки. Тобто першу – це епілепсія. Інша – це ДЦП. Ми випробували близько 10 різних препаратів , на кожному препараті її епілепсія мутувала, і давала інші судоми “, – розповідає мама Єви.

Батьки повезли доньку в Ізраїль на обстеження і там їй відразу запропонували призначити каннабіоідное масло, яке зменшило кількість судом до декількох в день. Але в Україні таких ліків немає.

“Пацієнти, які не отримують допомоги від існуючих препаратів – тоді існує два варіанти, або вони відмовляються від проведення протипухлинної терапії і втрачають шанси на одужання і на те, щоб пожити, або вони згадують хіміотерапію як страшний сон, так як для них це муки “, – каже Андрій Гардашник, доктор-онколог.
Проблема з каннабісом в тому, що серед особливо небезпечних наркотиків, з якими правоохоронцям необхідно жорстко боротися, марихуана опинилася поруч з героїном і кокаїном ще в середині минулого століття завдяки конвенції ООН.

Але з середини 1990-х ставлення до каннабісу переглянули завдяки науковим дослідженням. Навчилися вирощувати сорти з мінімальною кількістю тетрагидроканнабинола – саме ця речовина відповідає за психотропну дію рослини. Зараз в світі існують тисячі таблеток, мазей, дієтичних добавок, настоянок з цією речовиною.

“Є один з міфів, що після прийняття закону в аптеках продаватимуть косяки – немає такої лікарської форми, існують краплі, існують пластер. Тобто з місця вирощування йтиме до місця переробки, і далі вже окремий вид ліцензії буде на переробку “, – зауважує Олександр Санченко ініціатор законопроекту, фракція партії” Слуга народу “.

Україна має сорт конопель, яка фактично не містять наркотичних психоактивних речовин. Це розробка Глухівського інституту луб’яних культур, якій вже більше десяти років. Наші сорти давно їдуть за кордон, а звідти можуть повернутися з націнкою в сотні, а то й тисячі відсотків, якщо мова про ліки. Хіба це не вигідно чорному ринку або фармгігантів з Канади і Нідерландів, де пропозиція перевищує попит і продукцію необхідно кудись збувати?

Державі, звичайно, слід легалізувати ліки з медичним каннабісом, але не можна забувати і про національні вчених і виробників.

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.