Глава МВС про фейковий сертифікатах: Робимо “контрольні закупівлі”, позиція буде жорсткою

by admin

Близько 90% перевірених поліцією звернень про підробку COVID-сертифікатів стосуються банального шахрайства, коли людям пропонують купити фейковий документ за $ 100-200, але в підсумку вони нічого не отримують. Однак є і випадки продажу підроблених сертифікатів лікарями – для їх виявлення поліція проводить “контрольні закупівлі”. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський в ефірі програми Свобода слова на ICTV.

За словами міністра, в 90% випадків, коли поліція перевіряла повідомлення про підроблені COVID-сертифікатах, це було “звичайне банальне шахрайство” – громадян просто обманюють, виманюючи $ 100 або $ 200 за фейковий сертифікат або ПЛР-тест.

Серед інших випадків Монастирський виділив “ефект фотошопа” – коли просто малюється картинка або QR-код, але без прив’язки до бази сертифікатів. Такі підробки правоохоронці виявляють за допомогою перевірки планшетами і везуть до райвідділу людини з фейковий документом. З понеділка таких випадків по Україні – понад 800. Минулого тижня – більше 300.

Ще одна категорія випадків – коли підроблені сертифікати пропонують купити медики. За словами Монастирського, поліція виявляє таких працівників шляхом проведення “контрольних закупівель”.

Міністр зазначив, що іноді медики навіть пропонують занести дані в “Дію” – тобто фейковий сертифікат практично не відрізняється від оригіналу.

“Позиція поліції буде надзвичайно жорсткою в цій ситуації. Думаю, і позиція міністра охорони здоров’я по керівникам таких лікарень буде відповідною”, – сказав Монастирський.

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.