Коротко і по справі. Що потрібно знати про візит Зеленського в Німеччину

by admin

У неділю, 11 липня, президент України Володимир Зеленський прибув до Німеччини з дводенним робочим візитом . Український лідер зустрівся з главою Християнсько-демократичного союзу Армін Лашетом , а сьогодні, 12 липня, провів переговори з федеральним президентом Франк-Вальтером Штайнмайером канцлером Німеччини Ангелою Меркель .

Першу зустріч Зеленський провів з наступником Меркель

Першу зустріч Володимир Зеленський провів з прем’єр-міністром федеральної землі Північний Рейн – Вестфалія, главою Християнсько-демократичного союзу Армін Лашетом, який, згідно з прогнозами політологів, стане новим канцлером Німеччини після відходу з цієї посади Ангели Меркель. Під час зустрічі Лашет зазначив, що Зеленський був першим іноземним лідером, який привітав його з обранням новим головою ХДС.

В свою чергу Зеленський підкреслив, що головне для нього – дружні відносини між Україною та Німеччиною, і висловив надію, що уряд ФРН продовжить підтримувати нашу країну.

“Для України важливо, щоб наступне федеральне уряд продовжив політику підтримки України в питанні відновлення суверенітету і територіальної цілісності, сприяло єдності ЄС щодо європейської інтеграції та членства України в НАТО” , – зазначив Зеленський. < / p>

Український лідер також повідомив про ситуацію в регіоні і концентрації російських військ уздовж українського кордону. У зв’язку з цим було наголошено на важливості активізації переговорного процесу для досягнення миру на Донбасі в рамках “нормандського формату” і мінського процесу.

Окрему увагу співрозмовники приділили питанню “Північного потоку – 2”. Президент України підкреслив, що введення в експлуатацію газопроводу несе пряму загрозу енергетичній безпеці країн ЄС.

З президентом ФРН обговорили вступ України в ЄС і НАТО

Вранці 12 липня Володимир Зеленський зустрівся в Берліні з президентом ФРН Франк-Вальтером Штайнмайером. Лідери країн обговорили реформи в Україні, зокрема в сферах судочинства і боротьби з корупцією, а також ситуацію в зв’язку з пандемії коронавируса і вакцинацією від COVID-19.

Співрозмовники приділили увагу ситуації на сході України. Володимир Зеленський зазначив, що наша країна робить все можливе для мирного врегулювання на Донбасі.

Також президенти говорили про прагнення України стати членом Європейського Союзу і НАТО і про шляхи реалізації цієї мети.

Окремо глава держави розповів федеральному президенту Німеччини про антиолігархічній законопроекті. Було відзначено, що реалізація положень цього акту разом з іншими законодавчими новаціями забезпечить поділ великого бізнесу і політики в Україні.

В свою чергу Франк-Вальтер Штайнмаєр наголосив, що цей закон повинен забезпечити більшу прозорість і поліпшити бізнес-клімат в Україні, тому німецькі підприємці будуть більшою мірою зацікавлені інвестувати в Україну.

Транзит газу може залишитися в Україні до 2024 року

Увечері Зеленський зустрівся з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Лідери провели спільну прес-конференцію, на якій повідомили, що Німеччина виділить Україні півтора мільйона доз вакцини від коронавируса.

Також політики відзначили, що вони обговорили проблему мирного врегулювання конфлікту на Донбасі. Меркель підкреслила, що в даному питанні “не вистачає прогресу” і в українське законодавство необхідно імплементувати “формулу Штайнмайера”. При цьому канцлер запевнила, що Німеччина розглядає Україну як дружнього партнера і навіть з новим урядом буде підтримувати суверенітет і територіальну цілісність нашої країни.

Крім того, Меркель заявила, що наполягатиме на тому, щоб в Україні залишився транзит газу до 2024 року, незважаючи на запуск прямого газопроводу з Росії до Європи “Північний потік – 2”.

Володимир Зеленський зазначив, що про підсумки його зустрічі з Меркель ще рано говорити, тому що питання, які хвилюють Україну, ще будуть обговорюватися на майбутній зустрічі в “нормандському форматі” з Францією і Росією, а також під час зустрічі Меркель з Байденом . “Я також буду піднімати ці питання і питання участі Америки в переговорному процесі на зустрічі з президентом США” , – сказав він.

Зеленський також додав, що поки ці питання обговорюються, в Україні продовжують гинути люди. “Ми разом повинні тиснути на Росію, щоб закінчити війну” , – закликав він.

Також президент підкреслив, що через “Північного потоку – 2”, Україна може залишитися без газу, в тому числі і її непідконтрольні території. “Ми тільки почали дискутувати, але у нас мало часу, нам потрібна конкретика “, – підсумував глава держави.

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.