Реформа СБУ щодо посилення контррозвідки: аргументи за та проти законопроекту №7684-д

by admin

Ухвалення нового закону про контррозвідувальну діяльність має допомогти СБУ більш ефективно захищати Україну та протидіяти російським спецслужбам. Проте зауваження мають представники громадського сектору.

Співробітник СБУ Богдан розповідає, що нинішня редакція закону значно ускладнювала роботу СБУ у перші дні війни.

“Нинішній закон про контррозвідку був написаний у мирний час для мирного часу. Жодної норми, яка б дозволила нам перейти на військові рейки, там немає”.

Новий законопроект №7684-д дозволить проводити контррозвідувальні заходи у районі бойових дій без рішення суду – щодо дозволу керівника. Також регламентується проведення контррозвідувальних опитувань, зокрема щодо посадових осіб в оборонній галузі та чиновників. Саме таке опитування дозволило на початку року викрити агентуру, яка працювала в Кабміні.

У разі ухвалення закону СБУ також зможе з дозволу генпрокурора перевіряти і нардепів. У спецслужбі переконують: якби такі норми було запроваджено раніше, то підозрюваних у держзраді депутатів на кшталт Андрія Деркача було б викрито заздалегідь.

У СБУ розраховують, що законопроект буде ухвалений парламентом найближчим часом, і переконані: він дозволить набагато ефективніше боротися зі шпигунами, зрадниками та агентами РФ, а отже – прискорить перемогу.

Водночас зауваження має громадський сектор. Законопроект виводить основну діяльність СБУ із кримінально-процесуального процесу, але не створює жодного дієвого механізму контролю, каже експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський.

Суд не матиме чітких критеріїв, за якими зможе ухвалити рішення про дозвіл/заборону прослуховування, йдеться у статті. Також не має жодної відповідальності суб’єкта СБУ за ігнорування парламентського комітету. Відсутність контролю породжує ризики, пояснює Яворський.

“Ці повноваження можуть бути використані не лише проти Росії, а й проти політичних опонентів та бізнесу. У “розробку” можна взяти будь-яку людину. І така людина не матиме жодного механізму захисту. Вона не зможе оскаржити незаконні дії СБУ в суді”, – каже експерт.

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.