Український бізнес змушений рятувати свої дані від війни

by admin

“Ми шукали спосіб зберегти дані”. Історії чотирьох українських компаній, які перенесли свою ІТ-інфраструктуру в європейські дата-центри
У перші дні повномасштабної війни, розв’язаної проти нашої держави, бізнес перебував у режимі очікування. Перевезти у безпечне місце сім’ю та комерційне обладнання, а також продовжити працювати хоча б на низьких оборотах — приблизно так виглядав план-мінімум більшості українських підприємців. Їм доводилося рятувати не лише людей та майно, а й дані. Зберігати їх на території України стало небезпечно.

У березні влада звернулася до підприємців із проханням відновити роботу та підтримати економіку. Ми хотіли допомогти українському бізнесу та запропонували наші послуги на пільгових умовах, щоб компанії могли перенести дані за межі країни та захистити їх від фізичного знищення. З таким запитом кілька компаній вже звернулися до нас із початку війни. А деяким новим клієнтам організувати міграцію даних до Європи запропонував наш давній партнер-інтегратор “Проф-Сервіс” із Харкова.

Олександр Крупіч, директор “Проф-Сервіс”:

“Більше 10 років ми займаємося обслуговуванням обладнання та супроводом IT-інфраструктури наших клієнтів. Майже всі вони до початку активних військових дій працювали в Харкові і там же, на серверах в офісах чи харківських дата-центрах, зберігали свої дані. Перший клієнт вирішив мігрувати до дата-центр за межі України через тиждень після початку війни, на початку березня, решта ухвалила рішення про перенесення даних в середньому через місяць-півтора, на жаль, сьогодні працює не більше 40% компаній, з якими ми співпрацювали, але й вони скоротили. Діяльність на 60-70%.Тим, хто вистояв у найскладніших умовах, ми запропонували перенести дані в один з дата-центрів Colobridge.Я повністю впевнений у цьому провайдері, ми співпрацюємо майже 10 років: його потужності знаходяться в кращих дата-центрах Німеччини це великий плюс для українських клієнтів), а з техпідтримкою українською та російською мовами легко налагодити комунікацію”.
За рекомендацією директора компанії “Проф-Сервіс” до європейських дата-центрів частково переїхали IT-інфраструктури двох клієнтів. Першим стала інженерна компанія, яка займалася проектуванням та монтажем систем кондиціювання, вентиляції та опалення. До війни вона перенесла дані до харківського дата-центру, а після початку активних військових дій погодилися з радою інтегратора мігрувати їх за межі України.

Зараз компанія працює в обмеженому форматі та користується виділеними серверами у Німеччині на платформі Colobridge. Клієнтські бази, бухгалтерська система та документація надійно захищені від фізичного знищення, яке загрожувало у рідному Харкові.

Ще однією компанією, яка дослухалася до керівника “Проф-Сервісу”, стала велика сільськогосподарська організація. До війни її потреби обслуговувала IT-інфраструктура з кількома віртуальними машинами та потужними серверами, які раніше розміщувалися в одного з харківських провайдерів. Наразі частина критичної інфраструктури клієнта знаходиться у надійному європейському дата-центрі.

Платформа Colobridge розгорнута на базі територіально незалежних дата-центрів Equinix та Telehouse (KDDI) у Франкфурті-на-Майні. Фізичному обладнанню та клієнтським даним гарантовано доступність від 99,95% часу, а їх захист забезпечує німецьке законодавство. Обидва дата-центри входять до європейського топ-5.
Були й інші компанії, які звернулися до Colobridge за допомогою у перенесенні важливих сервісів та даних за кордон. Один із них — ТОВ “Щедро”. Сьогодні це три українські підприємства у різних регіонах, на потужностях яких роблять майонези, маргарини, соуси, гірчицю — лише понад 50 найменувань. Компанія належить до тих, для яких втрата критичних даних може обернутися порушенням та зупинкою бізнес-процесів, і як наслідок – призвести до фінансових та репутаційних втрат.

До війни у ​​ТОВ “Щедро” використовували кілька автоматизованих систем, зокрема ERP. Її та інші дані стали цифровим капіталом компанії, яким вона не хотіла ризикувати. Тому найважливішим критерієм вибору постачальника хмарних послуг стала наявність готового сервісу BaaS (“бекап як сервіс”) для регулярного створення та надійного зберігання резервних копій даних, які легко відновити у разі аварії.

Іван Божко, керівник департаменту інформаційних технологій ТОВ “Щедро”:

“У перші дні війни ми шукали, як ще забезпечити резервування наших критичних бізнес-даних – на той час їх накопичилося кілька десятків терабайт. Було важливо, щоб провайдер розмістив нашу інфраструктуру за межами України, реалізував безшовну інтеграцію з існуючою системою резервного копіювання, забезпечив необхідну відмовостійкість та якісну технічну підтримку”.
Окрім резервного копіювання даних, Colobridge пропонує сервіс відновлення ІТ-інфраструктури у разі аварії на основному майданчику.

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.