В Європі заморозили понад 240 млрд євро російських активів

by admin

Євросоюз працює над механізмом використання заморожених російських активів для відшкодування завданих російською агресією збитків. Йдеться про 37 млрд євро приватних та 208 млрд євро державних активів РФ, заморожених в ЄС.

Про це заявив єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс під час підсумкової пресконференції після міжнародної конференції «Відновлення справедливості для України» в Гаазі.

«Ми продовжимо працювати над питанням фінансування репарацій, тому що важливо, щоб Росія заплатила за відшкодування збитків. Ми працюємо над цим в усіх наших дискусіях, які ми ведемо щодо російських активів, приватних чи державних. У нас в Європі є 37 млрд приватних активів, а також понад 200 – 208 мільярдів — державних активів», — наводить слова єврокомісара Укрінформ.

Рейндерс висловив сподівання на «швидке ухвалення нещодавніх пропозицій щодо використання надходжень від знерухомлених російських активів» для потреб України у її боротьбі з російським агресором. За його оцінкою, ці надходження можуть становити близько 2-3 млрд євро на рік.

Єврокомісар наголосив, що із запуском подання заяв до Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України, «українські громадяни, які зазнали порушення прав людини або стали жертвами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, стають на крок ближчими до репарацій».

«І цей реєстр є першим кроком, тому що тепер нам треба рухатися до Комісії з питань відшкодування збитків, на підтримку якої сьогодні висловилося багато учасників», — сказав він.

Напередодні, 2 квітня, у Гаазі на міжнародній конференції «Відновлення справедливості для України» оголосили про запуск подання заяв до Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України. Реєстр починає приймати заяви на компенсацію шкоди постраждалим від збройної агресії РФ. Поки що йдеться про одну категорію заявників, а саме пошкодження або знищення житлового майна. Загалом Реєстр налічуватиме понад 40 категорій.

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.