Зеленський про Конституцію Орлика: “Повертаємо Україні Україну”

by admin

Конституцію України, написану Пилипом Орликом, вперше за 311 років доставлять в Україну – історично важливий документ буде виставлений в Софійському соборі.

Про це під час урочистого засідання Верховної Ради з нагоди Дня Конституції заявив президент Володимир Зеленський.

“У таку знакову дату мені б хотілося не тільки сказати, але і щось зробити. Зробити більше, ніж типові ювілейні марки і монети з написом” Україні – 25 “, – пояснив він.

Зеленський зазначив, що переважна частина українців знає про цей документ, але ніколи не бачила його вживу, хоча це є їхньою історією та спадщиною.

Тому то, що Конституція Орлика, яка зберігається в Державному архіві Швеції, за 311 років не бувала в Україні – це неправильно і несправедливо.

На цьому тлі Україна домовилася зі Швецією про те, що це королівство передасть три копії Конституції Орлика – вони будуть зберігатися у Верховній Раді, Офісі президента і Конституційному суді після його поновлення, додав Зеленський.

Крім того, до 30-річчя незалежності латиномовний оригінал документа доставлять в Україну . Він буде тимчасово виставлений в Софійському соборі.

“Полотно нашої історії має тисячі років і стільки ж відсутніх частинок пазлу. Ми повертаємо українцям ці частинки. Ми повертаємо Україні Україну” , – резюмував президент.

ПРО ПРОЕКТ

Ua-vestnik.com – новинний ресурс про всі важливі події в Україні та світі.

НОВИНКИ

Контакти

Для нас дуже важливий зворотній зв’язок від Вас.

Якщо у вас виникли питання, ви можете написати нам.